Световните лидери обвинени в срамно бездействие спрямо бежанската криза

17084
Световните лидери обвинени в срамно бездействие спрямо бежанската криза
Снимка: БГНЕС

Милиони бежанци са обречени на живот в мизерия в най-лошата бежанска криза от Втората световна война насам. Световните лидери пренебрегват смъртта на хиляди цивилни в Близкия изток и Африка. Това са част от изводите в нов доклад на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, цитиран от The Guardian.

“Свидетели сме на най-лошата бежанска криза на нашето време. Милиони жени, мъже и деца се мъчат да оцелеят насред брутални войни, трафик на хора и под управлението на правителства, които следват само егоистични политически интереси вместо да покажат съчувствие. Начинът, по който държавниците отговориха на ситуацията, е един срамен провал“, заявява генералният секретар на „Амнести“ Салил Шети.

Половината британци не искат бежанци

Почти половината британци – 42% - са на мнение, че на бежанците, включително и тези, които бягат от Сирия поради кървавата граж...

Бежанците само от Сирия в момента са близо 4 милиона души. 95% от тях са в лагери в съседните на Сирия държави. В Ливан един на всеки пет души е сирийски бежанец. Тези държави почти не са получили значима международна помощ за справяне с положението.

„Амнести интернешънъл“ критикува международната общност за провала ѝ да се справи и с разселването в Субсахарска Африка. Там има близо 3 милиона бежанци, предимно избягали от кървавите конфликти в Нигерия, Южен Судан, Централноафриканската република и Бурунди в последните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка