Светът е в траур заради смъртта на Нелсън Мандела

63738
Светът е в траур заради смъртта на Нелсън Мандела
Снимка: Getty Images/Guliver

Паметта на Нелсън Мандела бе почетена както от обикновени хора, така и от редица световни лидери, предаде БГНЕС.

Съветът за сигурност на ООН прекъсна заседанието си за съдилищата за бивша Югославия и Руанда и почете паметта на Мандела с минута мълчание.

Аржентинската постоянна представителка Мария Кристина Персевал, която беше взела думата в момента на съобщаването на новината, отдаде почит към "един човек, който даде надежда на целия свят, който ни научи да се съпротивяваме на страха".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Мандела "великан на правдата" и посочи, че неговата борба за равенство и свобода е вдъхновила много хора по света. "Нека всеки ден да бъдем вдъхновявани от живота на Нелсън Мандела и заедно да работим за по-добър и по-справедлив свят", заяви той.

Лидерите на Европейския съюз - председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - излязоха с общо изявление. Барозу поиска флаговете на ЕС пред Европейската комисия да бъдат свалени наполовина. "Скърбим за смъртта на един от най-великите политически фигури на нашето време", заявиха те.

"Южна Африка загуба своя баща, светът губи един герой", заяви и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Нелсън Мандела бе модел за всички нас, независимо от произход, раса или вяра. Той въплъщаваше ценностите на прошката, смелостта и отговорността на най-високо ниво", заяви европейският депутат Жозеф Дол, който е председател на Европейската народна партия.

Германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че страната й скърби заедно с южноафриканския народ. "Неговото име завинаги ще бъде свързано с победата над режима на апартейда", посочи тя.

"Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках флагът на "Даунинг стрийт" 10 да бъде свален наполовина", написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър.

Такова решение обяви и френският президент Франсоа Оланд.

Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ, посочи в телевизионно обръщение, че "вероятно няма да видим друг като Мандела". "Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек", каза Обама. Той нареди националните флагове на САЩ да бъдат свалени наполовина в Белия дом и обществените сгради, в знак на траур след смъртта на Нелсън Мандела. Същото се отнася и мисиите на САЩ в чужбина, военни обекти, военноморски бази и военни кораби. Флагът ще остане спуснат наполовина до залез слънце в понеделник.

Редица бивши президенти на САЩ също почетоха паметта на Нелсън Мандела. Сред тях бяха Джими Картър, Джордж Хърбърт Уокър Буш, Джордж Уокър Буш, Бил Клинтън.

За историческия принос на Нелсън Мандела говори и китайският президент Си Цзинпин в съболезнователно писмо до южноафриканския президент Джейкъб Зума.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви тридневен траур във връзка с кончината на Нелсън Мандела.

Френският премиер Жан-Марк Еро, който е на официално посещение в Китай, заяви, че Мандела "ще бъде дълго време вдъхновение за цялото човечество". Премиерът на Индия Манмохан Сингх нарече героя в борбата срещу апартейда "истински гандианец", който ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения след смъртта си, а президентът на Нигерия Гудлък Джонатан определи Мандела като "един от най-великите освободители на човечеството". Мандела спечели Нобеловата награда за мир през 1993 г. с последния лидер на апартейда в Южна Африка Фредерик Вилем де Клерк за ролята им в осигуряването на мирен преход към избрани от народа власти. Де Клерк заяви, че макар отношенията му с Мандела "често да са били бурни", те винаги "са успявали да бъдат заедно в критични моменти". Друг Нобелов лауреат, лидерката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чжи, която подобно на Мандела прекара много години в затвора, също изрази съжаление за смъртта на "велико човешко същество, което...ни накара да разберем, че можем да променим света".

Бизнес и религиозни лидери, директори на международни агенции, писатели, хора от шоубизнеса, спортисти и активисти също се присъединиха към скърбящите за смъртта на първия чернокож президент на Южна Африка. Основателят на Майкрософт Бил Гейтс, който заделя част от състоянието си за борба с болести в Африка, заяви, че двамата със съпругата му са били лично вдъхновени.

Холивуд също отдаде почит на Мандела малко след излизането филма, основаващ се на биографичната му книга "Дълъг път към свободата". "За мен беше голяма чест да вляза в образа на Нелсън Мандела и да изиграя мъжа, който разби бариери и защитава човешките права", заяви британският актьор Идрис Елба. Бразилската футболна легенда Пеле заяви: "Мандела е герой за мен. Той беше приятел, съратник в народната борба и борбата за световен мир".

Скръбта от смъртта на Мандела обаче е най-силна в самата Южна Африка. "В последните 24 години Мадиба ни научи как да бъдем заедно и да вярваме в себе си и един в друг. Той беше обединител от момента, в който излезе от затвора", каза архиепископ Дезмънд Туту.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com