Светът не прави достатъчно, за да спре разпространението на ебола

23874
Светът не прави достатъчно, за да спре разпространението на ебола
Снимка: Gettyimages

Международната общност не полага достатъчно усилия в борбата срещу разпространението на смъртоносната болест, предизвикана от вируса ебола. Това заяви вчера президентът на САЩ Барак Обама на среща с началниците на отбраната на 22 страниуча стнички в антиджихадистката коалиция във военно въздушнатабаза "Ендрюс" край Вашингтон, съобщиха световните агенции. Обама заяви, че САЩ ще продължат да дават своя принос в борбата срещу ебола, но призова и други страни спешно да разширят помощта си за африканските държави, за да се задържи разпространението на вируса. Той добави, че здравната система на САЩ е достатъчно силна, поради което страната не е заплашена от епидемия от ебола.

Междувременно бе съобщено, че американската медицинска сестра, заразена с ебола, съобщи в изявление, че "се чувства добре" и в нейната болница са оптимисти за нейното оздравяване, предаде АП. Изявлението бе публикувано от Презвитерианската болница в Далас, щата Тексас,където Нина Фам се лекува от ебола, след като се зарази, докато се грижеше за либериец, който почина от болестта.

Зукърбърг даде $25 млн. за борба с ебола

Основателят на най-голямата социална мрежа в света Facebook – Марк Зукърбърг и жена му Присила Чан отпуснаха 25 млн. долара за бо...

АП отбелязва, че медицинската сестра е подложена на терапия с преливане на кръвна плазма от лекар, който успя да се справи със смъртоносната зараза след приложение на подобна терапия.

Смята се, че антителата в кръвта на човек, оцелял след заразяване с ебола, могат да помогнат на друг пациент да се пребори с вируса.

Общо 76 здравни работници в САЩ може да са били изложени на вируса ебола, когато са имали преки или непреки контакти с пациент от Либерия, починал миналата седмица в болница в Далас. За момента само един човек е бил заразен със смъртоносния вирус - 26 годишна медицинска сестра, която вчера каза, че се чувства добре.

Първоначално властите съобщиха,че 48 души са имали контакт с либериеца Томас Дънкан преди той да бъде хоспитализиран на 28 септември. Никой от групата не показа симптоми на болестта след двуседмично наблюдение. Новата рискова група включва всички, които са влизали в болничната му стая, както и тези, които са обработвали кръвните проби на болния, заяви д-р Томас Фрийдън, директор на Центъра за контрол и превенция на заразните болести.

СЗО: Епидемията от ебола се забавя

Броят на заразените от ебола хора в Западна Африка ще превиши 9000 души през тази седмица, като в същото време епидемията продължава да...

"Общо 76 души са имали контакти /с болния/ и поради това са стриктно наблюдавани", уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com