Съдът отложи окончателното си решение за смъртната присъда на Мурси

9949
Съдът отложи окончателното си решение за смъртната присъда на Мурси
Снимка: Getty Images/Guliver

Криминалният съд в Кайро отложи за 16 юни окончателното си решение за смъртната присъда на бившия египетски президент Мохамед Мурси, предаде РИА Новости.

На 16 Май съдът в Египет осъди сваления президент Мохамед Мурси и повече от 100 други обвиняеми на смърт по обвинения в бягство от затвора по време на протестите от 2011 година и шпионаж в полза на чужди страни.

Еродган се изказа критично за смъртната присъда срещу Морси

Турският президент Реджеп Ердоган остро реагира срещу осъждането на смърт от египетски съд на бившия египетски президент Мохамед Морси....

Според египетското законодателство присъдата трябва да бъде потвърдена или отклонена от Върховния мюфтия, след което на 2 юни съдът трябваше да се произнесе с окончателно заключение.

Мурси може да се откаже от египетско гражданство, за да избегне смъртното наказание, написа по-рано днес изданието Alam Al Yawm.

Според изданието, ислямисткото движение в момента разучава възможността Мурси да се откаже от египетското си гражданство, за да избегне смъртното наказание и да бъде депортиран от страната на основание на неотдавна приет закон, предвиждащ такава процедура. Това се случи преди дни с един от активистите на движението – Мохамед Султан, който излежаваше доживотна присъда. След като се отказа от египетското си гражданство, той бе депортиран в САЩ, тъй като е имал американски паспорт и властите в САЩ са се съгласили да го приемат.

Според анализатори Мурси едва ли ще получи американски паспорт, но изцяло може да разчита на турско гражданство. „Мюсюлмански братя“ обаче се опасяват, че ръководството на Египет ще възпрепятства подобно развитие на събитията, дори в случай на натиск от страна на Запада.

Мохамед Морси бе осъден на смърт

Бившият президент на Египет Мохамед Морси бе осъден на смърт днес, съобщава АФП. На 21 април Египетски съд осъди Морси на 20 години за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com