Траурната церемония за Нелсън Мандела ще продължи десет дни

41537
Траурната церемония за Нелсън Мандела ще продължи десет дни

Траурните церемонии при погребението на Нелсън Мандела ще продължат десет дни, предаде CNN. Причината е, че световноизвестният борец срещу апартейда ще бъде погребан по обичаите както на своето племе Тембу, така и по западен обичай, предаде CNN.

Между първия и четвъртия ден старейшините на Тембу ще извършат церемонията по „склопяването на очите на Мандела”. По време на церемонията старейшините ще говорят както с Мандела, така и с неговите предци и предците на племето. Разговорът касае през какво трябва да премине Мандела по време на пътуването му към Отвъдното. Краят на церемонията ще бъде отбелязан с балсамирането на първия чернокож президент на ЮАР.

Блатер: Мондиал 2010 бе сбъднатата мечта на Мандела

ФИФА разпореди минута мълчание по време на предстоящите футболни срещи, както и спусна флаговете в памет на Нелсън Мандела. Президентът...

Истинският ден на траур ще е петият. Тогава ще има възпоменателна служба. Не е ясно обаче дали ковчегът на Мандела ще бъде изложен за публично поклонение.

Между шестия и осмия ден тялото на Мандела ще бъде положено в сградата на южноафриканското правителство в Претория – символът на властта на ЮАР, където всъщност Нелсън Мандела е провъзгласен за президент на ЮАР през 1994 година. Със сигурност на седмия и осмия ден ще бъдат допускани посетители, които да отдадат почит на Мандела.

На деветия ден ковчегът с тялото на Мандела ще бъде откаран в град Мтхатха. Оттам тялото на Мандела ще бъде превозено до селцето Куну, където той живее като дете. Първият чернокож южноафрикански президент ще бъде транспортиран с военен самолет, а чак в Куну военните официално ще предадат тялото му на близките му.

На десетия ден ще е същинското погребение – в Куну. Тялото на Мандела ще бъде положено в земята на Южна Африка на обяд – точно, когато слънцето е в най-високата си точка на небосклона. Мандела ще почива за вечни времена в специално изградена за него гробница.

Думите на Нелсън Мандела отекват във времето

Нелсън Мандела съблазняваше зрителите с остроумието си и често ги караше да се замислят със своите наблюдения. Франс прес публикува няк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com