Тревога заради епидемията от ебола

59025
Тревога заради епидемията от ебола
Снимка: Getty Images/Guliver

Опасенията, че епидемията от ебола в Западна Африка може да се разпространи и на друг континент нарастват, европейски и азиатски държави са под тревога, а водеща благотворителна организация предупреждава, че епидемията е извън контрол.

„Лекари без граници” съобщи, че кризата, обхващаща Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, само ще се влоши и предупреждава, че няма всеобхватна стратегия за справяне с най-тежката епидемия от това заболяване в света.

Американската благотворителна организация „Самарянски средства” временно изтегли своите служители, без съществени функции, от Либерия, заради регионалната „нестабилност и продължаващи проблеми със сигурността”.

Извънредно положение в Сиера Леоне заради епидемията от ебола

Президентът на Сиера Леоне обяви извънредно положение във връзка с епидемията от ебола, предаде ВВС. Ърнест Баи Корома заяви, че центъ...

Хонконг оповести въвеждането на карантинни мерки за предполагаеми случаи, макар пристигаща от Африка жена с подобни симптоми да е дала отрицателен тест. А от ЕС заявиха, че са готови да се справят със заплахата.

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) проведе разговори с международни здравни представители за потенциалните мерки за спиране разпространението на заболяването.

Ебола може да убие жертвите си за дни, причинявайки висока температура, повръщане, диария и, в някои случаи, отказ на органи и непрестанно кървене.

От март насам са регистрирани 1201 случая на ебола и 672 летални изхода в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, по данни на Световната здравна организация.

Европейският съюз е „екипиран и готов”

Ебола може да се превърне в световна заплаха?

Учените не изключват възможността локалното разпространение на ебола да прерасне в световна епидемия. Неотдавна в болница в Хонконг под...

Европейският съюз е екипиран и готов да лекува заболелите, ако смъртоносният вирус бъде открит в някоя от 28-те страни-членки, съобщи източник от Брюксел.

„Ние не можем да отхвърли възможността заразен човек да пристигне в Европа, но ЕС има средствата да засече и ограничи бързо всяка епидемия”, посочва източникът. Изолирането и отрицателната проба на предполагаем случай във Валенсия, Испания, показа, че системата работи, допълва той.

„Нивото на заразяване на място е изключително обезпокоително и ние трябва да увеличим нашите действия, преди да бъдат изгубени още много човешки животи”, каза Кристалина Георгиева, еврокомисар за хуманитарната помощ.

В Хонконг - гъсто населен град, страхувал се в миналото от епидемии – здравните власти обявиха, че ще поставят под карантина, като предпазна мярка, хората пристигащи от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, показващи симптоми на треска.

Австралия обяви, че е добре подготвена за малко вероятното достигане на вируса на ебола до нейните брегове. Властите вече предупредиха да не се пътува до Гвинея, Либерия и Сиера Леоне

Корпусът на мира изтегля доброволците си от Западна Африка заради еболата

Американският корпус на мира съобщи, че изтегля временно своите 340 доброволци от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея заради разпространениет...

Властите в Тайланд са наредили на всички болници да следят пациентите за съответните симптоми, особено посетилите Африка туристи.

Епидемията е „извън контрол”

Барт Ябсенс, директор операции в Лекари без граници, предупреждава, че правителствата и международните организации нямат „всеобхватен поглед” върху това, как да се ограничи епидемията.

„Тази епидемия е безпрецедентна, напълно извън контрол и ситуацията може само да се влоши, защото все още се разпространява в целите Либерия и Сиера Леоне, в някои много важни горещи точки”, казва той. „Ако ситуацията не се подобри относително бързо, има истински риск за бъдат засегнати и нови държави”, пояснява той.

AFP

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com