ЮАР заплашва да напусне Международния наказателен съд

9659
ЮАР заплашва да напусне Международния наказателен съд
Снимка: Getty Images/Guliver

ЮАР може да излезе от Международния наказателен съд (МНС) заради скандала, предизвикан от участието на президента на Судан Омар ал Башир на срещата на високо ниво на Африканския съюз в Йоханесбург, предаде ТАСС .

„Правителството реши да разгледа участието на ЮАР в Международния наказателен съд“, заяви пред журналисти министър Джеф Радебе. Той добави, че оттеглянето ще е „крайна мярка“. „Това решение е възможно единствено ако Южна Африка изчерпи всички други възможности“, каза министърът.

Първата успешна трансплантация на пенис е факт

Първата трансплантация на пенис е била извършена успешно в ЮАР, съобщиха хирурзите от Stellenbosch University. Операцията е продължила ...

Членството в МНС задължаваше правителството на ЮАР да арестува пристигналия в Йоханесбург Ал Башир и да го предаде на съд по обвинения в престъпления срещу човечеството и геноцид. МНС два пъти издаде заповед за задържането на президента на Судан, но Ал Башир свободно напусна територията на ЮАР.

„Ако бях на мястото на правителството, щях да се оттегля от МНС, защото той не е вече това, за което е създаден. Станал е инструмент в ръцете на силните, които искат да разрушат слабите“, каза генералният секретар на управляващата в ЮАР партия „Африкански национален конгрес“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com