В Египет горивата поскъпнаха с десетки проценти за една нощ

35035
В Египет горивата поскъпнаха с десетки проценти за една нощ
Снимка: Getty Images / Guliver

Само за една нощ горивата в Египет поскъпнаха с огромни стойности. Цената на някои от тях се повиши с цели 78%, съобщава Ройтерс, цитирана от БТВ.

Увеличението идва след поскъпването на електроенергията в началото на месеца. Тази седмица правителството актуализира най-големия бюджет в историята на Египет, до 115 милиарда долара, за да намали огромния дефицит от 12 на 10% от брутния вътрешен продукт.

Взрив до президентството в Египет уби един и рани трима

Бомба е избухнала в близост до президентския дворец в столицата на Египет Кайро, съобщава БГНЕС. По последни данни загинал е един човек...

Новият президент Абдел Фатах ас Сиси, избран миналия месец, обеща да се заеме с този тежък проблем и призова всички египтяни да бъдат готови на саможертва, за да помогнат на съсипаната след три години вълнения икономика.

Драстичното поскъпване на горивата идва, за да бъде компенсирано предвиденото намаляване на енергийните субсидии за населението с 6 милиарда долара.

С най-много, цели 78%, до 22 американски цента за литър, бе повишена цената на бензина с октаново число 80, използван предимно от старите автомобили, които все е още изобилстват по египетските улици. Дизеловото гориво, което е употребявано най-вече от обществения транспорт и камионите, поскъпна с 64% до 25 американски цента за литър. Цената на бензина с октаново число 92 нарасна с 40% до 37 американски цента за литър.

Представители на правителството дадоха да се разбере през последната седмица, че субсидиите за гориво ще бъдат намалени. Новата ценова схема обаче бе обявена само няколко часа преди да влезе в сила. Мнозина египтяни се втурнаха към бензиностанциите, пред които преди полунощ се извиха дълги опашки.

4 малки бомби избухната на метростанции в Кайро

Четири бомби със малка мощност избухнаха на три метространции в Кайро, като раниха най-малко двама души. Информацията съобщи АФП , позо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com