В Египет забраниха на "Мюсюлманските братя" да се явяват на изборите

50768
В Египет забраниха на "Мюсюлманските братя" да се явяват на изборите
Снимка: Getty Images / Guliver

Египетският съд забрани днес на "Мюсюлманските братя" на сваления египетски президент Мохамед Морси да участват в президентските избори, след като организацията наскоро беше обявена за терористична, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдът в Александрия разпореди на властите да не допускат до участие в изборите никой сегашен или бивш член на "Мюсюлманските братя".

Генерал Сиси се кандидатира за президент на Египет

Египетският министър на отбрана и командващ армията Абдел Фатах ал Сиси оповести в телевизионно обръщение в сряда вечерта, че подава ос...

Искът е подаден от граждански групи, които са представили пред съда документи, снимки и видеозаписи, доказващи че "Мюсюлмански братя" са терористична организация.

"Поради това би било нелогично те да управляват страната или да представляват народа й на изборите", заяви пред АФП Тарек Махмуд, адвокат на организацията.

Президентските избори са насрочени за 26 и 27 май, 11 месеца след свалянето на първия демократично избран египетски президент. Той беше свален в началото на юли след масови протести срещу управлението му от бившия египетски фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси. Тогава Ас Сиси ръководеше въоръжените сили, но подаде оставка, за да се кандидатира за предстоящите избори и е сочен за фаворит.

"Мюсюлманските братя" спечелиха всички избори след революцията през 2011 г., припомня АФП. През декември 2013 г. организацията беше обявена за терористична след особено кървав атентат, отговорността за който пое друга ислямистка групировка.

Смъртни присъди за 529 поддръжници на "Мюсюлмански братя" в Египет

Съдът в Египет осъди на смърт 529 поддръжници на "Мюсюлмански братя" - движението, което подкрепяше сваления президент на страната Моха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com