Ваксинираха успешно маймуни срещу ебола

28026
Ваксинираха успешно маймуни срещу ебола
Снимка: Getty Images / Guliver

Инжектиране с експериментална ваксина, последвана от реваксинация, позволява "бърза и устойчива" защита срещу ебола при маймуни, според проучване, публикувано в неделя. Съобщението дава надежди за успех при тестовете с хора.

Инжектиране с ваксината, базирана на вирус, причиняващ хрема при шимпанзета и макаци, им е дало "пълна защита в краткосрочен план и частично в дългосрочен план" срещу ебола, отбелязват авторите на изследването в списанието "Нейчър медисин"(Nature Medicine).

Реваксинацията е последвана от дала "устойчив имунитет".

За авторите на изследването това е първата демонстрация на устойчива защита срещу срещу вируса на заирска ебола, причинил епидемията, която отне живота на повече от 2 хил. души в Западна Африка, според СЗО.

Ако бъде одобрена, "тази ваксина ще бъде от полза за хората" по време на епидемии и в случаите на професионално излагане в болници или лаборатории, заявиха изследователите.

Американският институт по алергии и инфекциозни болести обяви на 28 август, че опитите с ваксини срещу ебола при хора са започнали в началото на септември.

Екипът на Нанси Съливан от изследователския център NIAID разработи ваксина, основана на аденовирус (вирус, причиняващ хрема) при шимпанзетата под името "ChAd3", който служи като генетичен носител за фрагменти от генетичен материал от вируса ебола в клетки на ваксинирания екземпляр. Фрагментите от генетичен материал не са заразни, но помагат на организма да се научи да разпознава вируса ебола и да се защитава от него.

Изследователите са избрали аденовирус за шимпанзе, защото много хора са имунизирани срещу човешкия вариант на този вирус, което може да попречи на експерименталната ваксина да действа.

Тествани са били различни дози от ваксината ChAd3. След това е приложена смъртоносна доза от вируса ебола. Ваксинираните маймуни са оцелели. Четирите маймуни, които са получили еднократно приложение, са били реимунизирани пет седмици по-късно. Защитният ефект е намалявал с времето, само две от тях са останали защитени след десет месеца. Реимунизацията е с различно съдържание (ваксина с отслабен вирус).

Тестове при хора, за които бе обявено в края на август, са първата от три стъпки ("фаза 1") на процеса на валидиране. Те се извършват върху здрави индивиди (незаразени), за да се провери дали ваксината се понася добре и дали предизвиква добър имунен отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com