Вирусът на Еболата в Африка е нов щам

79042
Вирусът на Еболата в Африка е нов щам
Снимка: Getty Images / Guliver

Вирусът Ебола - причинител на хеморагична треска и отнел през тази година живота на над 120 души в Западна Африка, предимно в Гвинея, е нов щам - свидетелство, че болестта не се е разпространила от огнищата в някои други африкански страни, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международен екип от учени, предаде БТА.

По-рано здравните власти допуснаха, че гвинейският Ебола е заирски щам, кръстен на бившето име на Демократична република Конго, който е различен от типа, причинил случаи на зараза в други части на Африка.

Забраниха плъха на скара в Кот д'Ивоар заради еболата

Ресторантите в Кот д'Ивоар спряха да предлагат едър плъх на скара в менютата. Причината за липсата на вкусното месо на гризача е вируса...

За изследователите обаче източникът на вируса остава неизвестен.

Засега те са наясно, че той не е "внесен" от съседни страни като Демократична република Конго или Габон, съобщава д-р Щефан Гюнтер от Института по тропическа медицина в Хамбург, Германия - ръководител на международния екип, който изучава генетиката на вируса.

Някои от другите огнища се свързват с плодоядни прилепи, обитаващи Западна Африка.

Настоящото изследване, публикувано в "New England Journal of Medicine", е базирано върху анализ на проби от 20 пациенти от Гвинея, който е показал, че щамът е уникален.

Мали докладва за 3 вероятни случая на ебола

Властите в Мали заявиха, че са на лице три нови вероятни случая на ебола - смъртоносната болест, която уби 84 души в Гвинея, пише The T...

Вирусът Ебола причинява вътрешно кървене и органна недостатъчност и е фатален в до 90 процента от случаите. Разпространява се чрез пряк контакт със заразени хора. Знаейки, че вирусът не е "внос", лекарите ще могат по-лесно да контролират сегашното огнище в Гвинея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com