Затвориха Сфинкса за посетители заради ремонт

52296
Затвориха Сфинкса за посетители заради ремонт

 

"Бащата на ужаса", древноегипетският Сфинкс в платото Гиза край Кайро, беше заграден и достъпът на публиката бе преустановен поради реставрационни работи. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Монументът е опасан със скелета и в продължение на два месеца "на най-стария в света пациент" ще бъде оказана помощ, като той ще стане обект на профилактични и технически възстановителни работи. Те са първите от 2006 година насам.

Изненадващо откриха фрагмент от египетски сфинкс в Израел

Пирамидите и Големият сфинкс в Гиза са едни от най-великите и известни забележителности в света. Построяването им често се свързва с ми...

По думите на министъра на паметниците на древността и на културното наследство Мамдух ад-Дамати на специалистите им предстои да почистят монумента от натрупалите се соли, чието пагубно влияние непрекъснато застрашава целостта на паметника. Експертите ще трябва да оценят и цялостното състояние на животното полу-човек, което е изложено на пустинните ветрове. Пясъкът в голяма степен може да навреди на трайността на материала, от който е изваян монументът. Ще бъдат укрепени и най-уязвимите части на митичното същество - гърдите и шията.

Както и в миналото реставрацията на "болните места" ще бъде осъществена с нанасянето на слой негасена вар, който с времето ще се втвърди и ще се превърне при контакт с въглеродния двуокис от въздуха в калциев карбонат. Ще бъде ремонтирана и проверена осветителната система на обекта.

Реставрацията на Сфинкса се провежда средно на 8-10 години. Той е с дължина 72 метра и 20 метра височина. Неговата възраст е приблизително 5 хиляди години и строителството му се причислява към Четвъртата фараонска династия. Но в текстовете на Древното царство никъде не е упоменат Сфинксът и мнозина експерти са на мнение, че той е по-древен от самите пирамиди в Гиза.

Египет ще строи нов Суецки канал

Египет обяви, че ще строи нов канал по протежението на Суецкия канал. Председателят на организацията, експлоатираща Суецкия канал, Мо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com