Без опасност за българските медици в Мали на фона на заложническата криза

5004
Без опасност за българските медици в Мали на фона на заложническата криза

Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Това съобщиха от Министерството на отбраната във връзка с терористичния акт днес в столицата на Мали – Бамако.

Екипът е в състав от четима специалисти и в момента се намира в базата на мисията. Предприети са мерки за тяхната безопасност.

170 души са задържани като заложници в Мали

В хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако са задържани 170 заложници, съобщи Le Parisien. Според информацията двама души държат ...

От Министерството на външните работи не са съобщили за българи в хотела.

Днес в хотел Radisson Blu в столицата на Мали - Бамако, въоръжени мъже задържаха 170 души като заложници - 140 гости и 30 служители на хотела.

Най-малко трима заложници са убити в щурмувания от въоръжени нападатели луксозен хотел, съобщава Le Parisien, позовавайки се на министерството по сигурност на Мали. Според местни медии става въпрос за двама малийци и един французин.

Около 20 заложници са изведени от хотела, заяви командирът на малийската армия, предаде AP. Сред евакуираните от сградата има трима служители на ООН, съобщава CNN, цитирайки свой източник. Не е ясно колко служители на ООН са останали вътре. Петима служители на Turkish Airlines успешно са успели да напуснат хотела, съобщава Guardian. На този етап не се знае дали са били освободени от нападателите или са били спасени от силите за сигурност.

Джихадисти нападнаха хотел "Радисън" в Мали

Стрелба се чу в хотел "Радисън" в столицата на Мали Бамако, съобщи АФП. По информация на френската агенция нападателите са джихадисти....

По информация на френските медии нападателите са джихадисти. Агенция Reuters съобщава, че нападател е крещял ислямистки възгласи.

Подобна атака се случи през август в друг малийски град – Севаре. Тогава 24-часова обсада на хотел доведе до смъртта на четирима малийски войници, петима служители на ООН и четирима терористи. През май месец терористичен акт в ресторант отново в Бамако отне живота на 4 души – двама малийци, един французин и един белгиец.

Северната част на Мали попадна под контрола на свързани с "Ал-Кайда" джихадистки групировки, активни в района, през март и април 2012 година. Те бяха надвити с френска военна помощ през януари 2013 година. През юли същата година сили на ООН се включиха в опазването на реда в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com