Дезмънд Туту ще присъства на погребението на Мандела

48496
Дезмънд Туту ще присъства на погребението на Мандела
Снимка: Getty Images/Guliver

Иконата на помирението в Южна Африка архепископ Дезмънд Туту ще присъства на погребението на стария си приятел Нелсън Мандела, което ще се състои днес, 15 декември, съобщиха от офиса на архиепископа, предаде БГНЕС.

По-рано Дезмънд Тутут казваше, че не може да присъства на погребението в родното село на легендарния Мандела, защото не е бил поканен.

"Архиепископът ще пътува до Куну рано утре, за да присъства на погребението", гласи съобщението.

Днес е фактическото погребение на Мандела. В продължение на девет дни в ЮАР течаха траурни церемонии в памет на първия чернокож президент на страната. Огромно множество от хора си взе сбогом с най-обичания политик в Южна Африка, а всички големи световни лидери дойдоха в ЮАР, за да отдадат почит на Мандела.

Церемонията - смесица от военни почести и племенни обреди - на която присъстват близо 4500 души, както чуждестранни представители, така и роднини и съратници на Мандела, се предава пряко по телевизията и на големи екрани в цялата страна.

След десет дни национален траур в Южна Африка и няколко дни на поклонение бившият южноафрикански президент, който почина на 5 декември на 95-годишна възраст, ще бъде погребан Куну, в земята на дедите си, до своите родители и трите си покойни деца.

Тленните останки на Мандела бяха транспортирани в родния му град

Тленните останки на Нелсън Мандела бяха транспортирани днес от Претория до мястото, където ще бъде погребан – село Куну в провинц...

Нелсън Мандела стана първият чернокож президент в историята на Южна Африка и бе начело на държавата от 1994 до 1999 г. За активната си борба срещу режима на апартейд той прекара 27 години в затвора. През 1993 г. бе удостоен с Нобелова награда за мир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com