Двамата синове на Хосни Мубарак са на свобода

18631
Двамата синове на Хосни Мубарак са на свобода
Снимка: Getty Images / Guliver

Двамата синове на сваления от власт през 2011 г. египетски президент Хосни Мубарак (на снимката) бяха освободени днес от затвора в очакване на преразглеждане на делото срещу тях за взимане на подкупи.

Алаа и Гамал Мубарак напуснаха затвора, тъй като стояха зад решетките максимално разрешения срок за арест при досъдебно производство, съобщи на своята страница в интернет в. Al-Ahram. Изданието допълват, че Алаа /54/ и Гамал /51/ са  транспортирани преди освобождаването им от затвора до полицейски участък в северните райони на Кайро. И двамата ще бъдат съдени по обвинения за манипулиране на стоковия пазар.

Мубарак може предсрочно да бъде освободен

Бившият египетски президент Хосни Мубарак, който бе оправдан по обвинението за съучастие в избиване на демонстранти, но продължава да е...

Мубарак беше свален по време на бунта в Египет през 2011 г. Впоследствие беше обвинен миналата година от първоинстанционен съд в корупция заедно с двамата му синове, припомня БГНЕС.

Алаа и Гамал бяха осъдени на по четири години затвор. Обвиненията срещу тях включваха и присвояване на 16 млн. долара предвидени за поддържане на президентските дворци. Преразглеждането на делото срещу Мубарак и синовете му бе постановено този месец и техният адвокат Фарид ал-Дийб каза тогава, че старият Мубарак, който лежи във военна болница, също ще бъде свободен човек. Но според държавните медии засега няма заповед за освобождаването на президента в периода 1981-2011 г. и няма признаци, че 86-годишният Хосни Мубарак ще напусне болницата.

В последното десетилетие от 30-годишното управление на Мубарак на Гамал беше гледано като на потенциален наследник на баща си и беше поставен начело на могъщия политически комитет на вече разпуснатата Национална демократична партия. Освобождаването на Мубарак поставя пред дилема президента Абдел Фатах ал-Сиси, бивш командващ армията, обвиняван от противниците си във възстановяване на практики от ерата на Мубарак. Сиси взе властта, след като свали през 2013 г. с подкрепата на армията първият водач на страната след революцията – ислямисткия президент Мохамед Морси – а след това през 2014 г. спечели парламентарните избори.

Освобождаването на Алаа и Гамал Мубарак е близо до датата 25 януари, на която се навършва годишнина от революцията от 2011 г.

Оправдаха Хосни Мубарак за убийства на демонстранти

Съдът в Кайро оправда бившия президент на Египет Хосни Мубарак по обвиненията, че е отговорен за загиналите по време на протестите срещ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com