ЕС дава милиарди евро за връщане на нелегалните мигранти обратно в Африка

7220
ЕС дава милиарди евро за връщане на нелегалните мигранти обратно в Африка
Снимка: Gettyimages.com

Европейският съюз учреди специален фонд от 1,8 млрд. евро за борба с миграционната криза в страните от Африка.

Документът беше подписан тази сутрин от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и лидерите на всички страни, участвали на срещата Европейски съюз - Африка, която се провежда в малтийската столица Валета. Целта е част от предложените мерки на ЕС за справяне с нелегалната имиграция, предаде БНР.

"Фронтекс" се готви да ни помага за граничната охрана

Агенцията за защита на външните граници на ЕС „Фронтекс“ ще помага на България за защита на нейната граница с Турция. Това ...

На срещата на високо равнище, която започна снощи, обаче имаше противоречия между европейските и африканските лидери.

Исканията на европейците най-ясно изложи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Стремежите и нуждите на хората трябва най-вече да бъдат задоволявани в родината. Легалната миграция дава възможности за някои, но не за всички. Решаваща е борбата с трафика на хора. Нелегалните мигранти трябва бързо и ефективно да се връщат. Доброволният начин е за предпочитане. Но когато не е възможен – принудителното експулсиране е предпоставка за добро управление на миграционната политика", каза Туск.  

Брюксел настоява за нови документи за самоличност с биометрични данни на мигрантите, както и правото да издава пасавани за транзитно преминаване. Те ще улеснят експулсирането на нелегалните. 

Африканските лидери обаче поискаха равно третиране на икономически мигранти и бежанци, настояха само за доброволно връщане и обявиха, че парите, които предлага Европа, са малко, за да решат проблемите им. 

ЕС иска Македония да приеме 20 000 бежанци

ЕС упражнява натиск върху Македония да приеме 20 хил. бежанци, пише днес македонският вестник "Вечер", цитиран от "Фокус". Според изда...

"Трябва да индустриализираме и модернизираме нашия континент. Иначе младите ще продължат да бягат. Ние не подкрепяме създаването на така наречените "регистрационни центрове за кандидат-бежанци" в Африка. Това ще са де факто лагери, където мигрантите ще станат жертва на престъпления. Програмите за връщане в родината трябва да се правят само със съгласието на страната на произход", каза Нкосазана Дламини-Зума – председател на комисията на Африканския съюз.

Веднага след финала на африканската среща председателят Доналд Туск ще събере 28-те лидери от ЕС на неформална среща във Валета. Сътрудничеството с Турция, възобновения контрол по вътрешните граници на Шенген и забавеното разпределение на бежанските квоти са в дневния ред на заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com