Има убити при заложническата криза в Мали

5896
Има убити при заложническата криза в Мали
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко трима заложници са убити в нападнатия от въоръжени нападатели луксозен хотел в столицата на Мали. Това съобщава Le Parisien, позовавайки се на министерството по сигурност на Мали.

Според местни медии става въпрос за двама малийци и един французин.

По непотвърдена информация на BBC загиналите са девет души след престрелка с полицията. Не се уточнява дали са гости на хотела или нападатели.

Малийските спецчасти вече са щурмували хотела, съобщава Reuters.

В хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако бяха задържани 170 заложници. Двама души държат за заложници 140 гости и 30 служители на хотела, се казва в съобщение на The Rezidor hotel group, които управляват Radisson Blu, предаде Reuters.

Около 20 заложници са изведени от хотела, заяви командирът на малийската армия, предаде AP. Сред евакуираните от сградата има трима служители на ООН, съобщава CNN, цитирайки свой източник. Не е ясно колко служители на ООН са останали вътре.

Джихадисти нападнаха хотел "Радисън" в Мали

Стрелба се чу в хотел "Радисън" в столицата на Мали Бамако, съобщи АФП. По информация на френската агенция нападателите са джихадисти....

По информация на френските медии нападателите са джихадисти. Reuters съобщава, че нападател е крещял ислямистки възгласи. По-късно агенцията посочи, че едно от условията на ислямистите, за да освободят някого, било човекът да може да рецитира части от Корана.

Air France съобщи, че 12 от служителите на авиокомпанията са напуснали хотела.

Петима служители на Turkish Airlines успешно са успели да напуснат хотела, съобщава Guardian. На този етап не се знае дали са били освободени от нападателите или са били спасени от силите за сигурност.

Огън от автоматични оръжия се е чул в околността на хотела. Около сградата има полицейски кордон. "Всичко се случва на седмия етаж. Джихадистите стрелят в коридора,” заяви източник от органите на реда пред AFP.

Според градинар в хотела атакуващите сградата са били в кола с дипломатически номера. „Те бяха в кола с дипломатически номера. Бяха маскирани. На входа на хотела охраната ги спря и те започнаха да стрелят, а ние избягаме“, казва свидетелят, цитиран от BBC.

Край на заложническата криза в Мали, нападателите са прогонени от хотела

Заложническата криза в Мали приключи след като нападателите бяха прогонени от хотел "Библос" в малийския град Севаре, където вчера прон...

Служител в хотела, който се представил като Тамба Дияра, съобщи по телефона, че нападателите са използвали гранати по време на атаката, предаде AFP. Той каза, че няма информация за броя на нападателите или жертви.

Поне двама частни охранители са ранени в хода на въоръженото нападение, информира Reuters. Нападателите са влезли в хотела около 7.00 ч. местно време.

Сред заложниците има китайци - най-малко седем, съобщава агенция China Xinhua. Китайски гост на хотела е съобщил на агенцията чрез мобилното приложение Wechat, че е сред няколкото китайски гости вътре. Шестима служители на компания Turkish Airlines са се намирали в хотела в Бамако, съобщава РИА Новости.

Видео, заснето от китайски турист в Radisson Hotel


Друго видео, заснето от китайски заложник в хотела.

Най-богатият човек в Африка, нигерийският милиардер Алико Данготе, е на бизнес посещение в Мали и по информация на местните медии е отседнал в същия хотел. Той обаче написа в Twitter, че вчера е бил в страната и не е сред заложниците.

Жертви и заложници при нападение над хотел в Мали

Четири души са убити при нападение в хотел в Мали, взети са заложници, съобщава Франс прес, цитирана от „Дарик нюз“. Трима...

Индийското министерство съобщи, че 20 индийци са отседнали в хотела тази сутрин, съобщава BBC. В хотела има отседнали французи, чиито брой не е ясен.

Според BBC хотелът е популярен с това, че се ползва главно от чужди граждани, които работят в Мали. Radisson Hotel Bamako е предпочитан от служителите на авиокомпания Air France, съобщава пък DPA.

Le Parisien съобщи по-рано, че в понеделник е бил засечен разговор на мъж, който е призовал за борба срещу Франция. 

Мали е седмата по големина държава в Африка. Тя е била бивша френска колония. Официалният език в Мали там е френски. Заложническата ситуация в Бамако се случва седмица след координираните атаки в Париж, при които загинаха 129 души. За нападенията отговорност пое терористичната групировка "Ислямска държава".

*Информацията е обновена в 14,11 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com