Папа Франциск: Африканските гета са рани, причинени от богатите и властни елити

5420
Папа Франциск: Африканските гета са рани, причинени от богатите и властни елити
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск нарече африканските гета „рани” на неравенството, причинено от богатия и властен елит. По време на посещение в беден квартал на кенийската столица Найроби, Понтифът призова африканските правителства да направят повече за премахването на бедността.

Папата, за който това е първо посещение на Черния континент, e изявен борец срещу неравенствата, както в публичните си слова, така и в собствения си живот.

Преди да стане първият папа от Латинска Америка, Франциск е известен като „епископът на гетата”, заради честите си посещения в бедните райони на Буенос Айрес, столицата на родната му Аржентина.

Папа Франциск ще направи първата си обиколка в Африка

На 25 ноември папа Франциск ще започне първата си обиколка в Африка с посещение в Кения, Уганда и Централноафриканската република, пред...

Кения е първата спирка по време на посещението му в Африка, като предстоят Уганда и Централната Африканска Република (ЦАР), която е разкъсвана от още повече бедност и религиозни борби между мюсюлмани и християни.

В последния си ден в Найроби, папа Франциск посети Кангеми – квартал с надупчени улици, отворени отходни канали и скалъпени къщи, който се намира на стотина метра от затворени с портали жилищни комплекси.

Като се обърна към жителите на гетото, благотворителните работници и паството на църквата „Свети Йосиф”, папата заговори за „жестоката несправедливост на градското изключване”, която е видима в такива райони.

"Това са рани, причинени от малцинство, което не изменя на властта и богатството, и което себично пилее, докато нарастващото мнозинство е принудено да бяга в изоставени, мръсни и съсипани периферии,” заяви Франциск.

Папа Франциск поиска толерантност от САЩ към имигрантите

За първи път главата на Римокатолическата църква говори пред Американския Конгрес. Папа Франциск се обърна към законодателите в САЩ и в...

Папата разкритикува „безличните частни предприемачи, които завземат територии и дори се опитват да присвоят дворовете на училищата ни” и допълни, че комуналните ценности в бедните квартали демонстрират алтернативната култура, на тази, в която „парите са Бог”.

По думите на Франциск, едно от най-големите предизвикателства е липсата на елементарни удобства, като според него не би трябвало да има „бюрократичен претекст”, който да отнема на хората правото на достъп до чиста вода.

Религиозният водач допълни, че Африка не е сама в борбата с това, което той неведнъж е наричал „нов колониализъм” – настояването на международни институции за бюджетни ограничения, което засяга най-вече работниците и бедните.

По-късно днес папа Франциск заминава за Уганда, а в неделя ще посети ЦАР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка