Расте притокът на терористи от "Ислямска държава" в Либия

4577
Расте притокът на терористи от "Ислямска държава" в Либия

Терористичната групировка "Ислямска държава" се опитва да се укрепи в Либия, като вземе под контрол съществена част от територията на северноафриканската страна и някои нейни нефтени находища, съобщават The Washington Times и ТАСС.

Вестникът цитира неназовани източници в САЩ и отбелязва, че "за последните месеци" се е увеличил потокът терористи от групировката ИД, насочващи се към Либия. Налице бил "достатъчно голям ръст", казал по този повод един от служителите на американските разузнавателни служби. По думите му "Либия се явява следващата "гореща точка" на ИД в опитите ѝ да контролира сериозни територии и нефтени кладенци".

Как да изгоним "Ислямска държава" от Либия?

Западните страни са убедени, че в Либия трябва да се действа бързо срещу нарастващата заплаха от джихадистката група „Ислямска дъ...

Както заявили други американски официални лица, активизацията на ИД в Либия не е свързана с това, че натискът над групировката в Сирия и Ирак нараства. Ставало дума за стратегическо решение на ИД, заключаващо се в това, да създаде в Либия нещо като "опорна точка", както в Сирия в провинция Ракка, пояснил един от американските представители.

"Изискващ разбиране ключов момент тук се явява това, че не става дума за "изтичане" на ислямисти от Сирия и Ирак, тъй като върху тях оказват натиск коалицията начело със САЩ и другите сили", отбелязал източникът. Както се изразил той, проблемът с Либия не е просто в това, че ИД сега е подобна на "тубичка с паста за зъби, която се изстисква".

ИД, в съответствие с информацията на The Washington Times, се стреми да създаде "провинция" в Либия, чийто център да е намиращият се на Средиземно море Сирт. Това е родният град на предишния лидер на Либия Муамар Кадафи, убит без съд и следствие през октомври 2011 година. Главатарите на ИД призовават единомишлениците си от цял свят да отидат в Либия, подчертава The Washington Times.

След началото на народните вълнения в Либия през февруари 2011 г. и последвалата военна операция на НАТО, която доведе до убийството на Кадафи, страната се оказа разкъсана на два противоположни лагера.

"Ислямска държава" напредва в богатите на петрол райони в Либия

Боеве бушуват между „Ислямска държава“ и либийските сили за втори пореден ден, като бойците са изтласкани от важни за държа...

В обхванатата от военен конфликт Либия вече дълго време действат две правителства и два парламента – легитимната според световната общественост Камара на представителите, заседаваща на изток, и Нов всеобщ национален конгрес (бившият временен парламент), който се базира в Триполи.

Либийската територия, поради съхраняващия се хаос, се е превърнала в пристанище за различен род екстремисти, включително и ИД. Лоялните ѝ бойци, които още през септември 2014 година превзеха средиземноморската Дарна, в края на лятото на 2015 година напълно взеха под контрол Сирт и разпространиха влиянието си в Бенгази, смятан за „люлка“ на либийската „революция от 17 февруари“.

Независимо от операциите на проправителствените въоръжени сили и авиоударите по позиции на ИД, екстремистите продължават да завземат нови територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com