Зимбабве обяви бедствено положение заради недостиг на храна

23096
Зимбабве обяви бедствено положение заради недостиг на храна
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на африканската държава Зимбабве Роберт Мугабе обяви бедствено положение в множество провинциални зони, които тежко пострадаха заради сушата в страната. Повече от една четвърт от населението на държавата също така е заплашено от недостиг на храна.

Сушата в региона, предизвикана от природното явление „Ел ниньо“ засегна тежко Република Южна Африка, Малави, Замбия, както и Зимбабве. Тя доведе до смъртта на хиляди глави добитък, до изчерпването на язовири и до умирането на култури.

Бракониери отровили 62 слона с цианид

Поне 62 слона през октомври са станали жертва на бракониери в Зимбабве, които отровили животните с цианид, съобщава АР, като се позовав...

В миналото известна като житницата на Африка, през последните години Зимбабве страда от постоянен недостиг на средства като дори започна да внася зърно от съседни държави.

„Първоначалните знаци бяха, че 1,5 млн. души изпитват несигурност по отношение на храната във всички 60 засегнати провинциални области“, каза министърът на обществените строежи Савиор Касукувере. Сега обаче хората с проблеми с храната са станали 2,44 млн. души или 26% от населението, посочи още министърът.

„С продължаването на сушата, причинена от „Ел ниньо“, президентът обяви бедствено положение в тежко засегнатите зони“, допълни той.

За лошата реколта Мугабе обвинява непостоянните валежи, причинени от климатичните промени, както и западните санкции заради нарушаването на човешките права. Според критици обаче недостигът на храна е причинен отчасти и от поземлените реформи на президента, които са в сила от 2000 г.

Вижте за колко долара се разменя 1 зимбабвийски. Повече е от трилион

От понеделник следващата седмица жителите на Зимбабве ще разменят квадрилиони местни долари за няколко щатски долара. Правителството на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com